Når fortid bliver nutid

Spørgsmål

Kære jer,

JAg aner ikke hvem jeg skal tale med, og derfor prøver jeg at vende det med jer. For 13 – 14 år siden gik jeg i gymnasiet, og en af mine bedste veninder blev efter en fest overfaldet, tæsket og voldtaget da hun var på vej hjem. Det satte en kæmpe frygt i os alle, vi var kun 16 år, og vi i venindegruppen forsøgte så vidt muligt at støtte hinanden i tiden efter. Gerningsmanden voldtog flere kvinder og blev fanget året efter og idømt 7 års fængsel. Medierne beskrev det som de groveste voldtægter i nyere tid, på det tidspunkt. Jeg har efterfølgende været meget bange for at være alene og for at køre alene hjem, uanset tid på dagen. Jeg har haft mange problemer med panikanfald fordi jeg har været så bange for at blive overfaldet. Det er blevet bedre med årene, men jeg melder stadig fra til ting hvor jeg ved at jeg kan risikere at skulle gå alene f.eks fra en komsammen og ned på en parkeringsplads. I sommers købte min mand og jeg vores drømmehus. Skøn beliggenhed i forhold til arbejde og børn, og alle vores drømme kan opfyldes her. Naboerne er hovedsageligt børnefamilier og er alle meget imødekommende. Vores nærmeste nabo er et par med to børn, og jeg talte meget med særligt manden, de første par måneder efter vi var flyttet ind. Han er sød og charmerende og vi har talt mange gange. Jeg synes han virkede bekendt, men vi har boet i området i flere år, inden vi købte det her hus, og jeg tænkte blot det var fra området jeg kendte ham. Men for to måneder siden fortalte en af de andre naboer, at han har siddet i fængsel for voldtægt, og med ét slog det mig hvorfor han virker så bekendt: det var ham der voldtog min veninde. Jeg Googlede hans navn for at være helt sikker, og det er desværre sandt: jeg er nu nabo til den mand jeg har været så bange for i så stor del af mit liv. Jeg har haft det rigtig skidt efter jeg opdagede det, vi har fået indstillet alarm i hele huset, men jeg sover nærmest ikke om natten, og jeg tør ikke gå ud med skraldeposen når jeg kan se hans bil er hjemme. Jeg aner ikke mine levende råd, det er ikke en mulighed at sælge igen her efter så få måneder, det vil ruinere os, og jeg elsker jo huset og beliggenheden og de andre naboer, men jeg synes det er fuldstændig uoverskueligt at bo ved siden af den mand der har ødelagt så meget for min veninde og for mig selv. Hvordan kommer jeg videre? Hvordan lærer jeg at tackle situationen? Er det overhovedet muligt?

Svar.

Kære…

Først og fremmest skal du kontakte din læge for at få en henvisning til en psykolog der kan hjælpe dig med at få behandlet de eftervirkninger af det chok du fik i sin tid og som naturligt nok aktiveres ved din nye nabo. Efter en tid kan du så sammen med psykologen overveje hvordan du skal forholde dig til naboen. Men du bliver altså nødt til at udholde situationen indtil du sammen med psykologen har fået behandlet nogle af eftervirkningerne. Hold ud og se det positive i at du – for at bruge et billede – nu får lejlighed til at få renset et sår helt ud.

Venlig hilsen

Ulla og Ole

PS. Når du henvender dig til din læge så vis ham din mail til os og vores svar.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *