Hvem bestemmer?

Spørgsmål.

Kære Psykologpostkassen. Jeg skriver til jer, fordi jeg gerne vil have et godt råd til at håndtere vrede. Når jeg ikke ved, hvordan jeg skal håndtere en situation, og jeg føler mig fanget i situationen, reagerer jeg ofte med vrede, hvor jeg råber eller slår. F.eks. hvis jeg bliver holdt vågen af lyde om natten, eller når et af mine børn ikke vil sove, selvom det er træt, eller når katten glemmer, at den ikke må være i møblerne mv. Alt sammen situationer jeg egentlig ikke kan kontrollere, men gerne vil, og derfor bliver jeg vred. Jeg kan lære at håndtere sådanne situationer, når de opstår igen og igen, fordi jeg så lærer mig selv, at situationen nok skal gå over, og så bliver jeg ikke vred. Men livet bringer jo hele tiden nye situationer af disse typer, som jeg ikke har forudset. Kan I komme med et godt råd til mig til, hvordan jeg kan lære ikke at blive vred, men i stedet tælle til ti? For for mig er det lige som om, at der går en sort klap ned, og jeg blot handler. Også selvom jeg oftest ved, at det er forkert. Jeg foretrækker at være anonym.

Svar.

Kære Findus.

Du har en lille uregerlig Lille Findus (LF) i dig, som trænger til din opmærksomhed. LF bliver meget hurtig vred over at verden ikke er som han /hun mener den skal være. Og skubber så dig til side og råber og skriger og slår og sparker. Og det må jo høre op, så vi vil foreslå at du udnævner dig selv som direktør i dit eget hus og næste gang LF rører på sig så vend dig mod ham/hende     og fortæl at du er klar over at LF er der og fortæl så, at du nok skal tage dig af den foreliggende situation . Kom i det hele taget i kontakt med LF, hør på ham/hende og handl derefter som direktøren (der altså er ham/hende der bestemmer hvad der skal ske og som er den der skal tage ansvaret for de!

Venlig hilsen

Ulla og Ole

Ps. Hvis du er til sådan noget, kan du komme i nærmere dialog med LF via en dagbog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *