At stå ved sig selv kræver mands/kvinde mod

Spørgsmål.
Jeg er i lidt af et dilemma. Jeg har hele mit liv haft et meget anstrengt forhold til min mor,og jeg er efter mange timer hos en psykolog, kommet frem til at hun har narcissistisk træk. Alt handler om hende, og selv en glad begivenhed for mig, kan hun vende om til at handle om hende. Dette har resulteret i at jeg holder hende på afstand dog uden at have droppet kontakten helt. Problemet er så at jeg nu er gravid med mit første barn, og jeg glæder mig, hvilket min mor selvfølgelig også gør, men på hendes egne vegne, hendes første kommentar var at hun ville passe den og med til scanning, hvilket jeg ikke vil have. Og sidenhen siger hun ting som at hun vil have den. Og selvfølgelig skal hun ikke have mit barn. Men at hun ikke kan sætte sig selv til side og overhovedet finde på at sige sådan noget, gør at jeg ikke har lyst til hun skal være en særlig stor del af det. Desuden vil hun nu holde jul med mig, hendes grund er at jeg er gravid, men den virkelige grund er at min mormor som hun plejer at holde jul med, skal holde det med nogle andre. Og jeg vil faktisk ikke holde det med hende. Sidst jeg holdt jul med hende var hun sur over hendes gaver og smed mig ud (jeg boede hos hende da jeg lige var kommet hjem fra en jordomrejse) siden har jeg ikke ville holde jul med hende. Så hvad kan jeg gøre når nu hun spørger om vi ikke skal holde det sammen. Eller om hun må komme med over til min kærestes familie? Jeg vil jo ikke gøre hende ked af det, men vil bare heller ikke have hende så tæt på. Desuden kan jeg lige forestille mig hvor pinlig og omklamrende hun vil være,for at lade som om vores forhold er bedre end det er. Hvordan får jeg hende på afstand og får hende på andre tanker ang jul? Ved virkelig ikke hvordan jeg kan sige det til hende, for det er jo også synd hun skal sidde selv. Men da min familie holdte Mortens aften og jeg som den eneste ikke var inoteret mente hun det var min skyld, så burde jeg have dårlig samvittighed? Håber i kan hjælpe Vh katrine.

Svar.

Kære Katrine.

Inderst inde tror vi, ved du godt, hvad du skal gøre (at melde ærligt ud til din mor, om hvordan du ønsker jeres kontakt skal være) Vi tror derfor også, at du ønsker et råd om, hvordan du kan gøre det uden at din mor bliver vred, fornærmet, skuffet, ked af det, o.s.v. og det kan ikke lade sig gøre. Med andre ord, at for at du kan gøre det der kan skabe en forandring i jeres forhold og du kan fremtræde som du er overfor din mor, må du udholde de nævnte følelser, og sikkert også mange andre ubehagelige. Og gør du ikke det, fortsætter din mors og din relation som den er i det uendelige.

Vi råder dig derfor til at følge vores råd og begynde med det samme før du føder og det bliver jul osv. hvis du venter, bliver det bare sværere at få begyndt.

Læs evnt. E-bogen, Elsk mig eller rend mig. udgivet på Nielsens forlag.

Venlig hilsen

Ulla og Ole

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *