Barn med specielle behov

 

  Spørgsmål

Jeg er kommet til at tænke på, om min søn kan have Aspergers eller andet. Jeg har altid haft fokus på at han var særlig sensitiv og havde brug for mere end andre børn, men nu er han gået ned med stress og angst pga pres ift skolen og jeg er blevet opmærksom på sider ved ham, som jeg måske har været blind på og bare har været vandt til. Han er dygtig fagligt, intellektuelt, sprogligt, motorisk, lidt bedre end de andre i klassen. Men han har det svært. Bliver nemt stresset, presset, angst. Holder så hårdt fast i måder han er vandt til at ting bliver gjort på, at han måske er bagud for sin alder med det. Fx indenfor bad, toilet, påklædning, spisesituationer, osv. Og han kan ikke håndtere at legesager bliver ryddet op, de skal blive stående præcist som i hans leg. Han kan ikke skille sig af med gamle ting, selvom han er vokset fra det eller det er gået i stykker. Han åbner sig kun for ganske få personer som han er helt tryg ved, ellers lukker han af. Han er utryg ved at skulle lege hos kammerater, det er altid hos os. Han har aldrig haft det godt med at komme i dagpleje, børnehave eller skole. Han føler tit at han ikke bliver forstået og misforstået. Han er angst for at komme i skole og blive tvunget til at være med til noget og ikke kunne komme ud af situationen. Han er meget følsom og sensitiv og har brug for meget off-tid med tv eller ipad. Han har svært ved at tage skyld på sig og er nødt til at lægge det over på mig. Han har brug for meget tryghed, forudsigelighed og meget mor! Når han er veltilpas er han en særlig dejlig dreng. Men verden overrumpler ham alt for let. Er der en retning jeg skal gå i for at blive klogere på ham?

Svar.

Kære Mor

Mange tak for dit brev

For det første vil jeg gerne rose dig for hvor god en mor du er i forhold til at have øje for din søns behov, rutiner og udvikling.

Det er tydeligt for mig at læse at din søn har brug for forudsigelighed og struktur. Nogle børn har brug for mere end andre og det er nødvendigvis ikke en dårlig ting. Vores hjerner elsker struktur og det er det de fleste lever bedst under.

Det kunne godt lyde som om at din søn er et særligt sensitivt barn og børn med denne gave har tendens til hurtigt at blive overstimuleret og dette ses ofte som du selv nævner det ved stress og angst.

Jeg vælger at kalde dette en gave fordi din dreng formår at føle hans egne behov og grænser og dette er bestemt en styrke. Det er ikke alle der kan forholde sig til sine følelser, behov og grænser.

Det at han bruger sin ipad til off-time kan i dette tilfælde være godt da det lyder som om at den kan give ham ro og tryghed. Her styrer han også selv de indtryk han modtager.

I forhold til det legetøj som han ikke vil skille sig af med er meget normalt. Børn gennemgår en fase hvor de ”giver slip på mor” og her finder et overgangs objekt at knytte sig til. Dette kan være alt fra bamser til en paraply.

Jeg har ikke kompetencer til at sætte en diagnose på men som du selv skriver så er han super god fagligt osv. men mangler nogle redskaber i forhold til det sociale og det ses tit ved både sensitive børn, Aspergers samt autisme.

Du skal blive ved med at se på hvad han kan i forhold til hvad han ikke kan da det er med til at støtte hans udvikling i en positiv retning 🙂

Det bedste råd jeg kan give dig er at få en samtale med en læge hvor din søn er med så du kan få lavet en udredning på ham så han kan få den rette støtte og hjælp som han har brug for fremadrettet.

Jeg håber at min viden har, kunne hjælpe dig lidt på vej

De bedste hilsner Simone

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *