Er mine problemer egnet til psykologhjælp?

Spørgsmål:

Hej.
Jeg er 23 år gammel, læser til engelsk lærer og har to fritidsjob samt en stor interesse for fitness/træning.
Jeg oplever op og nedture og ting i mit liv jeg ikke kan kontrollere, dage hvor jeg bare er så træt jeg ikke kan stå op, overskue noget og bare har lyst til at græde. Har ofte overvejet at søge psykologhjælp, men da jeg ikke har nogen diagnoser eller direkte depression ved jeg ikke om det er muligt? Eller overhoved hvad jeg vil snakke med en psykolog om.
Jeg har det med at planlægge min dag til punkt og prikke, og når jeg ikke alle punkter (specielt hvis jeg ikke når/kan overskue træning) så er min dag nærmest ødelagt. Ofte kommer træningen også før lektier og skole.
Jeg har problemer med at spise ordentligt, og falder ofte i fælden med alt det usunde, og så snart jeg har spist slik/sukker og andet usundt, ja så bliver jeg simpelthen så ked af det og fortryder.
Jeg har en kæreste gennem snart to år (vi har dog kendt hinanden i snart 10) og elsker ham utroligt højt, men i forhold til vores sexliv er det bare gået ned ad bakke det sidste år.. Vi har sex og jeg har lyst til ham, men generelt er sex nok det sidste jeg kan tænke på, samt overskue. Jeg ligger aldrig selv op til sex, da jeg egentlig bare ikke har lyst, og når han prøver på ligge op til det så kan jeg aldrig overskue det og bliver nærmest sur indeni… Sådan var det ikke førhen..
Jeg tænker at det bare vil være rart at snakke ud om alle mine tanker, for tænker virkeligt alt for meget og føler mit liv glider fra mig og at jeg ikke kan følge med.. Jeg ved bare ikke om mine “problemer” er noget en psykolog ville kunne tage alvorlig.
Jeg har læst at fx den manglende sexlyst kunne ligge i tankerne og at arbejde med dem ville få lysten tilbage?
Jeg ved bare ikke om jeg og mine “problemer” er egnet til psykologhjælp eller om det bare er mig der skal tage mig sammen.
Derfor skriver jeg til jer, for at høre om det vil være en god ide for mig at snakke med en eller om det er total hen i vejret.
Mange tak for jeres tid.

Svar:

Hej,

Tak for din henvendelse til Psykologpostkassen. For det første – dine problemer er bestemt noget som for mig at se er relevant at tale med en psykolog eller terapeut om, så har du mod på og lyst til det (samt ikke mindst økonomi), så syntes jeg bestemt du skal gøre det. Min fornemmelse er, at dine udfordringer stikker dybere end ”bare at tage sig sammen”, hvorfor der kunne være god grund til over for en anden og udenforstående at få sat flere ord på hvordan du har det.

Men lad mig også komme med mine tanker. Det bliver i din beskrivelse for mig meget tydeligt, at meget af din opfattelse omkring dig selv (og måske hvorvidt du er god nok) er betinget af, om du også syntes du nu har fået trænet nok. Med andre ord får din følelse omkring din egen krop lov til at afgøre, om du som menneske egentlig er god nok. Måske det er at strække den for meget, men det er sådan det lyder for mig. Jeg syntes det kunne være relevant for dig at undersøge dit træningsbehov nærmere – hvor kommer det fra, og hvorfor er det så vigtigt for dig at træne? Jeg siger på ingen måde, at du skal stoppe med at træne, men måske skal du arbejde på at finde et mere afbalanceret forhold til det at træne, men mest af alt lyder det for mig som om, at du skal arbejde på at finde andre områder hvor du også kan finde glæder og selvværd. Er der andre ting du godt kan lide at lave, og som giver dig glæde og energi? Måske det skal fylde mere i dit liv end det gør lige nu. Og syntes du at du har brug for at tale med nogen om dine problemer, så tøv ikke med at henvende dig til en terapeut eller psykolog – jeg kan garantere dig for, at de vil lytte.

Med venlig hilsen

Michael

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *