Min mor stresser mig!

Spørgsmål:

Hej postkasse
Grunden til jeg skriver er at jeg tit skændes med min mor. Jeg går nu i 3.g og har rigtig meget at se til skolemæssigt. Har måtte droppe nogle sportsinteresser og har nu kun min hest. Føler dog stadig at jeg både mangler tid, penge og overskud! Hun har før skældt mig ud og sagt at hvis ikke jeg får gode karakterer til eksamen får jeg røvfuld. Jeg skal hjælpe mere til der hjemme, vaske biler fordi hun siger jeg bruger dem meget (kun max en gang på en uge ud over hvis jeg skal over til hesten, som efterhånden heller ikke sker så tit da jeg prioriterer lektier først og fremmest.) jeg skal fx lige have overskud til at bage en kage en gang i mellem, have en maddag og selv købe ind til den. Der er hele tiden en negativ tone her hjemme. Hun er skolelærer. Jeg er efterhånden viiiiiiirkelig skoletræt. Så det at komme hjem kl. 3 eller 4 og bare starte på rapporter (og vide man hverken har tid eller overskud til lektierne) det er virkelig hårdt når hun siger at man bare sidder på sin flade røv.
Hun vil jo samtidig have at jeg skal få gode karakterer (hvilket er svært for mig da jeg jo ikke har ordentlig tid til at fordybe mig i dem da hun hele tiden er sur og stresser mig med alt det ovenstående).
Jeg bliver så hurtigt ked af det. Bare af at sidde her og skrive alt dette. Jeg er tit sulten og bare det at smøre madpakke til skolen om morgen orker jeg virkelig ikke.. Har bare intet overskud når hun er sådan der hele tiden! Jeg har hele tiden sådan en “iihh/øv!”-tilgang til det hele synes jeg… Jeg glemmer også nogle gange og det irriterer mig grusomt! Bare det i skolen også.. det sætter sig ikke fast og det stresser mig endnu mere! Desuden har jeg 5 A-fag: Bioteknologi, matematik, dansk, historie og engelsk – så det er en af de hårde linjer…
Men som du/I kan høre kan jeg virkelig ikke klare det.. Jeg bryder helt sammen når hun begynder at skælde mig ud… Så hvad skal jeg gøre?? Jeg har sagt til hende at jeg prioriterer mine lektier først og fremmest men har virkelig intet overskud tilbage når jeg er færdig…
Please hjælp mig! Er virkelig grædefærdig!!

De kærligste hilsener

Marie

Svar:

Hej Marie,

Mange tak for din henvendelse til Psykologpostkassen. Vi får mange henvendelser for tiden, derfor den lange svartid!

Der er ingen tvivl om, at du har meget at se til med de 5 A-fag, og det kræver tid og fokus at komme igennem dem. Noget af det vigtigste at holde fast i for dig er, at din mor gerne vil hjælpe dig til at komme igennem gymnasiet, og det er ud fra dette ønske, at hun presser dig så meget som du oplever det – det er jeg sikker på. Du må også acceptere, at du på nuværende tidspunkt er et sted i dit liv, hvor omverdenen kræver meget af dig. I alt dette er du godt i gang med at forberede dig på hvordan resten af dit liv bliver, fordi kravene forsvinder ikke, tværtimod. Og derfor tror jeg godt du kan regne med at det kommende halvår frem til sommer næste år bliver et at af de hårdere i dit liv til nu.

Det som til gengæld måske kan være anderledes er måden I kommunikerer på dig og din mor. Du skal fortælle hende hvad det gør ved dig når hun på den måde er efter dig – at det faktisk får lidt den modsatte effekt, og du mister lysten til at få lavet dine rapporter. Det ville jo være bedre om du havde en indefrakommende egen lyst til at få løst opgaverne, og det hjælper ikke at hun på den måde stresser dig. Prøv også at sige til hende at du godt forstår at hun bekymrer sig om dig, men fortæl hende også med fast stemme (uden at bryde sammen og græde), at det ikke er særlig konstruktivt for din egen lyst når hun taler til dig som hun gør. Der er også den lille mulighed, at din mor måske kan genkende sig selv i dig (da hun var på din alder), og hun er bange for at du ikke får præsteret som hun gerne ville have gjort dengang. Det er meget vigtigt at I får talt om dette på en ordentlig voksen måde, så prøv hårdt at lade være at hidse dig op eller begynde at græde når I taler om det.

Bedste hilsner

Michael

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *