Om drømme

Af Ulla Odgård Nielsen

Hvad sker der når vi drømmer?

I drømme afspejles vores uløste konflikter og holdninger, og de afdækker sider af os selv som vi tit ikke vil være bekendte. I drømmene kan der være stor viden om hvordan vi fungerer som mennesker, og hvordan vi forholder os til andre mennesker. Over længere perioder kan drømmene ligeså insistere på at her er der altså noget du bør tage dig af.

Drømmene kan også fortælle om ubrugte livsmuligheder, og personerne i drømmene er ofte sider af os selv vi ikke kender. Det kan være sider af os selv som ikke er særlig udviklede vi drømmer om. Ubevidst opfatter vi en masse indtryk, disse indtryk kan komme til udtryk i drømmene. Alle detaljer i drømmene har stor betydning. Følelser og stemninger og man kan få noget at vide om personer som man aldrig vil få at vide i det bevidste liv.

Ideer til at huske og skrive sine drømme ned evt. i en drømmebog.

Nogle mennesker kan huske deres drømme og andre husker dem ikke. Nogle kommer til at huske deres drømme i en analysesituation eller ved at sætte viljen ind på at huske drømmene. Du kan hver aften i et par minutter koncentrere dig om at huske din drøm næste morgen. Når du vågner skal du med det samme spørge dig selv om: Hvad drømte jeg?

Læg blyant og papir ved siden af din seng og skriv drømmen ned straks du vågner, selvom du synes det er rodet det du har drømt er der en hvis orden når du senere ser nærmere på din drøm. Også selvom du kun husker glimt fra din drøm, skriv. Begynd ikke at tænke det her er rodet og ulogisk- skriv og så ser du senere at der er en sammenhæng i drømmen. Nogle mennesker vælger at have en båndoptager ved siden af sengen og indtale drømmen.


En måde du kan se på din drøm!


Først, vores drømmestil er individuel, og drømme skal ses i en kontekst. Man spørger sig selv hvorfor drømmer jeg det? Hvad skete der i går før jeg sov? Dernæst tid og sted, hvad foregår der i drømmen. Så kan du se på hvad er handlingsforløbet i drømmen hvis du opsummere det? Hvis der er andre personer, hvordan er så dit samvær med dem? Hvis du kender dem, hvad forbinder du så med dem? Hvilke følelser oplever du i drømmen? Hvilke slags følelser forbinder du evt. med vejret eller stemningen i drømmen? Når man fortolker drømme snakker man om enkeltelementerne i drømmen. Tror du drømmen handler om ydre eller indre problemer? Hvilke?

Et eks. på hvad en drøm kan bevidstgøre. Sommetider kan vi forledes til at tro at vi skal føle noget bestemt i en given situation, eller vi tror at omgivelserne har bestemte forventninger til os. Det er fordi vi har programmeret os selv til at opleve bestemte fastlagte mønstre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *