Frygt for at starte i gymnasiet

Spørgsmål:

Hej! – Jeg er en pige på 16 år, som har haft nogle lidt underlige drømme her på det sidste…

Jeg har altid haft en masse mærkelige drømme. Ikke nogle som jeg på noget tidspunkt har undret mig over, bare noget jeg ligesom har accepteret!

Her på det sidste er jeg dog begyndt at drømme mere end jeg har gjort før hen…

Jeg vågner om morgenen, og kan tit huske op til tre drømme jeg har haft på en nat! (Hvor det før i tiden bare var hver tredje dag at jeg kunne huske noget!) Jeg drømmer meget tit om min skole, mine lærere, klassekammerater osv.

Jeg går i 9. Klasse og skal starte på gymnasium her til sommer.

Jeg har dog været meget utryk for det med at skulle starte på noget helt nyt!

Jeg tænker rigtig meget over hvordan det bliver at skulle starte på en ny skole, at skulle prøve at få nye venner, om jeg kan klare det højere niveu der er på gymnasiet osv.

Udover det, er jeg også rigtig nervøs for, hvilket gymnasium jeg bliver optaget på! (Jeg har et bestemt sted hvor jeg helst vil optages, men der har desværre været rigtig mange ansøgere…) Jeg har overvejet om mine drømme kan have noget med det at gøre..?!

Udover de mange drømme, oplever jeg også rigtig tit at jeg “falder” i mine drømme.. Det kan både være at jeg falder ned fra noget højt, men også bare at jeg falder på gaden eller lignende… (F.eks. Drømte jeg i nat at jeg faldt på gangen på min skole… – Jeg ved ikke om de to ting (med skoledrømmene og faldet på skolen) kan have noget med hinanden at gøre..?) (Jeg oplever at jeg falder i en drøm næsten hver nat!) Jeg håber at du kan hjælpe mig med at tyde mine drømme..

Catrine

Svar:

Hej Catrine,

Tak for din henvendelse og for nogle spændende drømme! Det lyder for mig bestemt som om, at dine drømme direkte reflekterer dine mange tanker og bekymringer i forbindelse med at skulle starte på gymnasiet.  Jeg ved ikke om du kan bruge det til noget, men jeg havde det på præcis samme måde da jeg skulle starte i gymnasiet – jeg var ret bange for det hele – men for mig blev det en rigtig god periode, og de venner jeg fik der er nogle jeg stadig er venner med i dag – mange år efter gymnasiet.

Din falddrømme hænger nok også sammen med dine følelser og bekymringer for alt det nye der skal ske – en frygt for at du ”snubler”, og måske ikke er god nok. At du ikke kan leve op til de forventninger du selv og andre har til dig. Det kan måske også være en trøst for dig, at du kan være sikker på, at langt de fleste af dine nye klassekammerater har på samme måde som dig.

Bedste hilsner

Michael

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *